M A G Y A R O R S Z Á G 24


2018.07.13 07:52:11
2018.07.08 17:35:22
2018.06.28 05:43:49
2018.06.26 07:08:33
2018.06.21 08:31:36
2018.06.16 14:33:41
2018.06.15 09:01:43
2018.06.10 22:26:09
2018.06.09 20:01:57
2018.06.05 06:34:58
2018.06.02 08:09:42
2018.05.26 10:11:16
2018.05.07 19:40:16
2018.05.07 19:20:35
2018.05.06 07:34:03
2018.05.04 13:46:33
Hogyan értelmezzük a kutyatápok összetevőit? II.rész
Hogyan értelmezzük a kutyatápok összetevőit? II.rész
Most, hogy a kutyatápcímkék elemzési tudnivalóinak felén már átrágtuk magunkat, ideje továbblépnünk a következő részre.Ezek az adatok némi felvilágosítást nyújtanak arról, mit tartalmaznak a tápok, amelyekkel kedvenceinket etetjük. Akik még nem olvasták itt találják cikkünk első részét.

A kutyatápok összetevői a következők lehetnek:

Gabonafélék

Amaranth / amaránt, taréjfű – Úgy tartják, hogy az amaránt minden ma tenyésző gabonaféle atyja. Kitűnő szénhidrát-, ásványianyag- és ízanyag-forrás.

Corn Gluten Meal / kukoricagluten liszt – Kukoricaszirup vagy -keményítő előállítása során keletkező melléktermék, a korpa, csíra és keményítő eltávolítása után visszamaradt szárított üledék.

Alfalfa Meal / lucernaliszt – Finomra őrölt lucernanövény.Semolina – A durumbúza magas fehérjetartalmú magbelsejét nevezik semolinának, finom paszta formájában használják.

Barley / árpa – Legalább 80% jó minőségű árpa, maximum 3% hőkárosodott magbél, 6% egyéb anyag, 20% egyéb gabonaféle vagy 10% vadzab.

Barley Flour / árpaliszt – Árpamalomból származó lágy, finomra őrölt árpaliszt.

Ground Corn (Corn Meal vagy Corn Chop) / őrölt kukorica (kukoricaliszt vagy kukoricadara) – Teljes kukoricaszemek őrölve vagy darálva. Maximum 4% egyéb anyagot tartalmazhat.

Brewer´s Rice / törkölyrizs – A rizsszemek apró darabkái, amelyeket a nagyobb szemektől elkülönítenek.

Brown Rice / barnarizs – Fényezetlen rizsmaradék a normál rizsszemek eltávolítása után.

Soybean Meal / szójabab-liszt – Szójaolaj-gyártás során keletkező melléktermék.

Cereal Food Fines / Gabonapehely szemcsék – A gabonapehely reggelik gyártásakor keletkező melléktermék, az étel szemcséiből áll.

Flaxseed (Linseed) / lenmag – Nagyon magas az Omega-3 zsírsav tartalma. A belőle készült olaj gyorsan romlik, legjobb hűtve tárolni.

Linseed Meal / lenmagliszt – A lenmagolajgyártás maradványa, lisztté őrölve.

Oatmeal / zabliszt – A szívre jó hatású eledel, kitűnő rostforrás és klinikailag bizonyítottan csökkenti a koleszterol-szintet.

Húsféleségek és hús-melléktermékek

Meat or Meat Based / hús vagy húsalapú – A hús a levágott marha, sertés, birka vagy kecske tisztított húsát jelenti. A hús tartalmazhat harántcsíkolt vázizmot, nyelvet, rekeszizmot, szívet, nyelőcsövet, zsírszövetet és bőrdarabokat, inakat, idegeket és vérereket. A feldolgozás során a hús nyers súlyának akár 80%-át is elvesztheti, így noha az összetevők listáján esetleg első helyen szerepel, a feldolgozás utáni súlya szerint valójában a 4., 5. vagy akár a 6. helyre kellene szorulnia.

Meat Meal / húsliszt – Állati szövetekből készült liszt. Nem tartalmazhat szőrt, patát, vért, szarvat, irhadarabokat, gyomortartalmat vagy bélsarat, a feldolgozás során elkerülhetetlen mennyiség kivételével. Nem tartalmazhat továbbá hozzáadott egyéb anyagot és 14%-nál több nem emészthető anyagot. A húslisztben az emészthetetlen nyersfehérje maximum 11% lehet. A húslisztet is feldolgozás után használják fel és egy valóságosabb tényleges súlyt mutat az összetevők listáján az egész húsok vagy nyers-súlyú húsok fölé helyezve.

Meat By-Product / hús-melléktermék – Levágott állatok tiszta testrészei, a hús kivételével. Tüdő, vesék, agyvelő, lép, máj, csont, vér, részben zsírmentesített, alacsony hőmérsékletű zsírszövet, gyomor és belek a tartalmuk nélkül. Nem tartalmaz szőrt, fogakat, patákat vagy szarvakat. Az emészthetetlen maradvány maximum 14%, az emészthetetlen nyersfehérje pedig max. 11% lehet.

Chicken Liver / csirkemáj – Kiválóan hasznosítható fehérje forrása. A és K vitamint, ásványi anyagokat, foszfort, káliumot és sok aminosavat is tartalmaz.

Poultry By-Product / baromfi melléktermék – Levágott baromfi tisztított részei, mint pl. szív, tüdő, máj, vesék, láb, hasi részek, belek és fej. Nem tartalmazhat bélsarat vagy egyéb idegen anyagot, csak ami elkerülhetetlen a feldolgozás során (legfeljebb nyomokban).

Poultry By-Product Meal / baromfi melléktermék liszt – Levágott szárnyasok tisztított részei megdarálva: pl. belső tojások, nyak, láb és belek. Nem tartalmaz tollat, csak ami elkerülhetetlen a feldolgozás során.

Dehydrated Eggs / tojáspor – Szárított egész baromfitojás.Meat and Bone Meal / Hús- és csontliszt – Húsból és csontból készül, de nem tartalmaz szőrt, vért, szarvakat, bélsarat, irhát, gyomrot vagy gyomortartalmat, csak amennyi elkerülhetetlen a feldolgozás során. Nem tartalmaz idegen anyagot. Mint a húslisztnél, csak maximum 15% lehet a nem emészthető anyagok mennyisége és legfeljebb 11% a nem emészthető nyersfehérje.

Whole Fresh Eggs / Friss egész tojás – A hasznosítható fehérjék legnagyobb értékű forrása, minden eddig említett húsnál és hústerméknél értékesebb. A tojáshéj gazdag kalcium-karbonátban, ami erősíti a fogakat.

Animal By-Product Meal / állati melléktermék liszt – Olyan állati szövetekből készül, amelyek nem férnek bele a többi kategóriába. Nem tartalmazhat patát, irhát, nagy mennyiségű szőrt, szarvat, gyomortartalmat, bélsarat vagy egyéb idegen anyagot.

Animal Digest / állati kivonat – Tiszta, kiselejtezett állati szövetekből hidrolízises lebontással előállított por vagy folyadék. Nem tartalmaz szarvat, fogat, szőrt, patát vagy tollakat, legfeljebb nyomokban, ami elkerülhetetlen a feldolgozás folyamán. A kivonat elnevezése a tartalmára utal, tehát a csirkekivonat csirkéből készül, a marhakivonat pedig marhából.

Fish Meal / halliszt – Tisztított, szárított és őrölt egész hal vagy haldarabok saját olajjal vagy anélkül. Kitűnő Omega-3 zsírsav forrás.

Salmon / lazac – Első osztályú fehérje- és zsírsav-forrás (Omega-3 és Omega-6).

Gyümölcsök és zöldségek

Turnip Green / petrezselyem zöldje – Némi kálciumot, Omega-3-mat, valamint A és C vitamint tartalmaz.

Tomatoes / paradicsom – Karotinokban, béta-karotinban, valamint A és C vitaminban gazdag. Savanyító hatású és rost-forrás.

Peas and Carrots / borsó és sárgarépa – Kitűnő vitamin- és ásványianyag-források, ezen kívül a macskák és kutyák kedvelik az ízüket.

Grapefruit – Kálciumot tartalmaz, magas a C- és A-vitamin, magnézium, foszfor, K-vitamin és szénhidrát-tartalma, növeli a táplálékfelszívódást és más gyümölcsök és zöldségek hatását. Tartósítószerként is szolgál és csökkenti a koleszterol-szintet. Naranccsal együtt adagolva jótékony a rák elleni küzdelemben.

Beet pulp / cukorrépa-pép – A cukorgyártás során keletkező cukorrépa-maradvány.

Egyéb összetevők

Biotin – A sejtek anyagcseréjéhez nélkülözhetetlen vitamin. Segít a zsírok, szénhidrátok és fehérjék lebontásában. Anémia, izomfájdalmak és bőrproblémák, valamint szívbetegségek megelőzésére. Aktív enzimek, probiotikus kultúrák, aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok, zsírsavak és sok más tápelem sűrített, feldolgozatlan, természetes forrása.

Dried Whey / szárított savó – A tej sovány része, az alvadás során elválasztva a zsíros résztől és megszárítva. Legalább 11% fehérjét, legfeljebb 61% egyéb (gabona)szemcsét vagy 10% vadzabot tartalmaz.

Probiotics / probiotikumok – Természetes mikroflóra-barát enzimek és baktériumok, amelyek segítik az emésztési folyamatokat, a táplálék még jobb hasznosulását eredményezve. Fontos megjegyezni, hogy a probiotikumok hőérzékenyek.

Peanut Hull / mogyoróhéj – Földimogyoró külső héja.Dried Kelp or Dried Seaweed / szárított moszat vagy hínár – A só-, kálium- és jódtartalom maximális értékét fel kell tüntetni.

Ginkgo Biloba / páfrányfenyő – Ez a fiatalító hatású gyógynövény növeli az agy vérellátását, ezáltal az idősebb állatok memória- és mentális funkcióinak javítására használható. Úgy gondolják, hogy a hallást és az egyensúlyérzéket is javítja.

Glucosamine / glükozamin – Cukrokból (glükóz) és aminosavakból áll. Egészséges csontok és porcok építésével az ízületi és csontgyulladás kezelésében segíthet.

Fossil Mineral Flour / kövületásvány-por – Finomra őrölt korall és megkövült szikla. Ezek a parányi kristályok kihajtják a bélrendszerben élősködő parazitákat. A parazitamentesítés egyik természetes módja, a másik hatásos szer a fokhagyma.

Lecithin / lecitin – Csökkenti a vér koleszterol szintjét. Erősíti az artériákat, ezáltal szabályozva a vérnyomást. Csökkenti az artériák falának zsírosodását.

Blue-Green Algae / kék-zöld alga – Nedvesítő anyag, Omega-3 és 6 zsírsavat, sok B-12 és egyéb vitamint, az összes eszenciális aminosavat, 95%-ban hasznosítható fehérjekomplexumot, 17 béta-karotenoidot, valamint enzimek és ásványi anyagok sokaságát tartalmazza.Olive Oil / olívaolaj – Egyszeresen telítetlen, kitűnő zsírforrás, csökkenti a vér koleszterol-szintjét, különösen a legkártékonyabb változatot. A hasznos zsír az olyan fontos vitaminok továbbításában segédkezik, mint pl. az A, D, E és K.

Apple Cider Vinegar / almaecet – Koleszterol-csökkentő pektint tartalmaz és 19 ásványi anyag kiegyensúlyozott forrása. 93 különböző komponensből áll, amelyek a vérnyomás szabályozásában segédkeznek, fertőzések ellen hatnak, enyhítik az ízületi fájdalmakat, elősegítik az egészséges emésztést és javítják az anyagcserét. Megtisztítja a szöveteket és ízületeket a salakanyagoktól.

Shark Cartilage / cápaporc – Kitűnő kálciumforrás, erősíti a csontokat és véd az ízületi gyulladás ellen.

Sodium Bentonite / nátriumbentonit – Alapvetően egy kis mennyiségű semleges agyag, amelyet kötőanyagként használnak a tápszemcsék formázásához. Úgy vélik, hogy jó hatása van az emésztési folyamatban.

Tartósítószerek

Brine / sós víz – Pácoldat. A pácolás végén leöntve csak minimális sómennyiség marad vissza.

Brown Sugar / nyerscukor – Pácléhez adják, nedvességstabilizáló és ásványianyag-forrás.

Calcium Propionate / kálciumpropionát – Már régóta használatos vegyianyag.BHA és BHT – Mindkettő tartósítószer. A BHA a butylated hydroxyanisole, a BHT pedig a butylated hydroxytoluene rövidítése. Mindkét anyag összefüggésbe hozható májkárosodással, magzati rendellenességekkel és anyagcserezavarokkal. Rákkeltő hatás is feltételezhető.Ethoxyquin – Ez a tartósítószer az utóbbi évek legtöbbet vitatott kutyatáp összetevője. A kutyatápok és néhány emberi fogyasztásra szánt élelmiszer széles körben használt tartósítószere. Bár a mai napig klinikailag nem bizonyított, de erős a gyanú, hogy az ethoxyquin rákkeltő hatású, máj, vese és pajzsmirigy működési zavarokat, szaporodási és egyéb problémákat okoz.Potassium Sorbate / káliumszorbát – Régóta használatos vegyianyag.Propylene Glycol / propilénglikol – Ezt a kémiai tartósítószert fagyállóban, olajokban és viaszban használják. A macskák vörösvérsejtjeiben rendellenességeket okoz. A kutyák és macskák rászokhatnak. Bőrproblémákat, szőrhullást, fénytelen szőrt, elhízást és akár halált is okozhat mind kutyáknál, mind macskáknál.

Sodium Nitrate / nátriumnitrát – Ételszínezékként (vörös) is használatos. Tartósítószerként rákkeltő anyagokat produkál. Megjegyzés: a nátriumnitrát véletlen elfogyasztása embereknél halált okozhat.

Tocopherols (Vitamins C és E) / tokoferol (C és E vitamin) – Természetes tartósító anyagok. A tokoferol antioxidánsként működik, megakadályozza a zsírsavak, vitaminok és egyéb tápanyagok oxidációját. Mostanában egyre gyakrabban használt tartósítószer, mivel a kutyatulajdonosok egyre inkább ódzkodnak a vegyszerektől. A tokoferol a kutyatápos zsák kinyitása után nem áll el túl sokáig.

  
Forrás: allat24.hu / Márton Zsuzsa
F R I S S

2018.07.13 07:52:11
2018.07.08 17:35:22
2018.06.28 05:43:49
2018.06.26 07:08:33
2018.06.21 08:31:36
2018.06.16 14:33:41
2018.06.15 09:01:43
2018.06.10 22:26:09
2018.06.09 20:01:57
2018.06.05 06:34:58
2018.06.02 08:09:42
2018.05.26 10:11:16
Információ:
info@magyarorszag24.hu
Szerkesztőség:
szerkesztoseg@magyarorszag24.hu
Médiaajánlat letöltése (PDF)
sales@magyarorszag24.hu