M A G Y A R O R S Z Á G 24


2018.07.13 07:52:11
2018.07.08 17:35:22
2018.06.28 05:43:49
2018.06.26 07:08:33
2018.06.21 08:31:36
2018.06.16 14:33:41
2018.06.15 09:01:43
2018.06.10 22:26:09
2018.06.09 20:01:57
2018.06.05 06:34:58
2018.06.02 08:09:42
2018.05.26 10:11:16
2018.05.07 19:40:16
2018.05.07 19:20:35
2018.05.06 07:34:03
2018.05.04 13:46:33
Jaguárikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban
Jaguárikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban
Jaguárok (Panthera onca) születtek a Nyíregyházi Állatparkban, az ikrek egyik tagjának sárga, a másiknak fekete a bundája. Az egy hónapos állatok most estek át az első orvosi vizsgálaton és egyedi azonosítójukat is megkapták. Révészné Petró Zsuzsa az állatpark sajtószóvivője-osztályvezetője elmondta, a 103 napnyi vemhesség után született nőstény jaguárokról anyjuk szépen gondoskodik. Ezek a nagymacskák magányos állatok, az utódgondozás csak a nőstény feladata, a hím - mivel veszélyes lehet a kicsikre - egy elkülönített kifutóban él.

Az egyre aktívabb kölykök egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de hamarosan ők is a ragadozóknak megfelelő táplálékot kapják majd - tette hozzá.

A Franciaországból, az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett tenyészpár hároméves nőstény tagja fekete, míg a négyéves hím sárga bundájú; az anyának a mostani volt az első ellése.

Az utódok eltérő színváltozatával kapcsolatban a szóvivő azt mondta, a jaguár, az újvilág egyedüli nagymacskája több színváltozatban létezik: a gyakoribb sárga szőrű, fekete foltos egyedek mellett melanisztikus, azaz fekete példányok is előfordulnak. Ezt a mutációt a fekete pigmentanyag, az eumelanin túltengése okozza a narancssárga pigment (feomelanin) ellenében. Ez fekete szőrzetet eredményez, bár közelről, a napfényben megfigyelhetőek a halvány foltok a sötét bundán.

A jaguár Közép- és Dél-Amerika csúcsragadozója, elsősorban esőerdőkben él, de a nyíltabb, mocsaras területeken, valamint száraz füves pusztákon is előfordul. Kedveli a vizet és kiválóan úszik. Harapása igen erős, így élőhelyén a teknősök vagy a kajmánok elejtése sem jelent neki problémát. Egyedszáma manapság csökken, a legnagyobb veszélyt az élőhelyeinek elvesztése jelenti számára.

  
Forrás: MTI / Fotó: Balázs Attila
F R I S S

2018.07.13 07:52:11
2018.07.08 17:35:22
2018.06.28 05:43:49
2018.06.26 07:08:33
2018.06.21 08:31:36
2018.06.16 14:33:41
2018.06.15 09:01:43
2018.06.10 22:26:09
2018.06.09 20:01:57
2018.06.05 06:34:58
2018.06.02 08:09:42
2018.05.26 10:11:16
Információ:
info@magyarorszag24.hu
Szerkesztőség:
szerkesztoseg@magyarorszag24.hu
Médiaajánlat letöltése (PDF)
sales@magyarorszag24.hu